Bij de één duurt het maar vier weken, en de ander mag gedurende het eerste jaar ’s nachts op avontuur. Het ritme van een kindje verandert ongelofelijk veel. Het verschilt per kindje hoeveel slaap hij nodig heeft. Als ouder kan je het slaapritme van je kindje niet vastleggen maar gelukkig kan je het wel (als het meezit) positief beïnvloeden.

De volgende tips zijn voor ons echt goud geweest:

CREËR EEN AVONDRITUEEL

Hier in huis gaat het er elke avond precies hetzelfde aan toe. Bij de eerste tekenen van vermoeidheid ga ik met Noé op bed liggen. Haar luier is verschoond, haar slaapzak is aan en ik geef haar de 20:00 uur fles. Daarna neem ik haar bij me. We lezen een boekje en dan leg ik haar op mijn borst. Lekker kroelen en masseren en binnen no time is mevrouwtje, ultiem ontspannen, onderweg naar dromenland.

Sommige ouders vinden dat ik mijn dochter teveel verwen maar ik geloof niet in verwennen. Net als dat ik niet geloof in kindjes die zichzelf in slaap moeten huilen. Maar dat onderwerp komt later nog weleens ter sprake.

GEEF DE LAATSTE FLES ALTIJD OP HETZELFDE TIJDSTIP

Of Noé nu om 20:00 uur of om 21:30 uur in slaap is gevallen, wij bieden haar altijd om 23:00 uur nog een fles aan. Soms drinkt ze maar 50ml, vaak wanneer de fles ervoor erg dichtbij zit. Soms is ze hongerig, en drinkt ze haar fles tot de laatste druppel leeg. Dit is haar ‘droom’ voeding. Noé slaapt onder de fles maar weet precies dat zij een schone luier krijgt en nog even mag genieten van wat warme melk. Daarna gaan we met zijn drietjes de nacht in.

ZOEK UIT HOEVEEL SLAAP JOUW KINDJE NODIG HEEFT

Toen Noé nog jonger was begon haar nacht al om 17:00 uur ’s avonds. Naarmate de maanden vorderden, sliep ze minder lang en zorgde dat ervoor dat zij vaak tussen 02:00 uur en 03:00 uur ’s nachts al klaar was voor avontuur. In de weken dat zij ouder werd, probeerde we haar steeds net wat langer op te houden. Rekken, rekken, rekken. We merken dat zij op dit moment ongeveer 9 uur slaapt per nacht. Nu proberen wij haar wakker te houden tot 21:00 uur ’s avonds. Vaak is dit nog steeds een uitdaging.

GEEF LIEFDE, OOK ‘SNACHTS

Sommige  kindjes willen ’s nachts gewoon niet alleen zijn. Mocht je een speenkindje hebben: houd hem bij de hand en kijk of je kindje de laatste uurtjes van de nacht doorslaapt wanneer je het speentje weer geeft. Soms moet je dit 3/4 keer per nacht doen maar zo rek je beetje bij beetje de nacht door. Ook hier zijn wij heel makkelijk in. Zodra Noé wakker wordt ’s nachts, rustig of verdrietig, neem ik haar bij ons en geef ik haar de speen of de fles. De rest van de nacht ligt ze heerlijk, in haar eigen nestje, tussen ons in.

Ik denk dat ik in mijn handjes mag klappen met Noé. Sinds begin maart slaapt ze van van ongeveer 21:00 uur ’s avonds tot 06:00 uur ’s morgens. Als ze de dag ervoor druk is geweest, slaapt ze zo tot 07:00 uur of 08:00 uur uit.
Ik denk dat 4 maanden voor veel ouders als muziek in de oren klinkt maar voor mij duurde het eigenlijk al veel te lang. Hoe houden de moeders van kindjes, die een jaar lang niet doorslapen het in hemels naam vol?

Natuurlijk ga je met al je liefde je bed uit ’s nachts om dat kleine wezentje bij je te nemen en te voeden. Ik kan me namelijk best voorstellen hoe alleen die kleintjes zich af en toe moeten voelen. Ik heb er nog nooit moeite mee gehad, stiekem keek ik er zelfs naar uit. Maar overdag brak het mij zo op. Mijn wallen hingen inmiddels, na 16 weken nachtbraken, echt op mijn knieën. Er was geen concealer die mij nog kon helpen.

Maar elk kindje doet het natuurlijk op zijn eigen manier en tempo. Net als papa en mama. Kijk naar je kindje, zoek even naar de maniertjes die voor jullie werken, geef niet op en doe vooral wat je moederhart zegt. Mommy knows best! 

Hoe zijn jullie nachten? En vanaf wanneer konden jullie weer een beetje doorslapen?

Liefs,

Naomi Noelle

 

4 Replies to “Tips om een schone slaper te creëren”

  1. Hey Naomi

    Deylo krijgt van mij Savonds ook om 8 uur de fles en hij vraagt rond 12 uur de fles soms slaapt hij dan door tot 8 uur smorgens maar vraagt nog wel zijn tutje Snachts , en als hij onrustig blijft geef ik hem rond 4 uur nog een fles maar dat ligt erbij mij aan van nacht tot nacht 😝 Voor rest slaapt hij overdag zo een 3 a 4 uurtjes 😝

    Xxxx Lesley DEYLO ❤️

    1. Ook niet een hele grote slaper dus! Bij Noé gaat het wel steeds beter gelukkig. Snel he gaan die zes maanden!! 😳

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *